DAG 6 en 7 - Tot ziens Lourdes

Donderdag 5 juni en vrijdag 6 juni

 

 

 
De dag van het vertrek brak aan. De vermoeidheid begon toch zo stilletjes aan zijn tol te eisen. Uiteraard liet niemand dit zo merken tenzij natuurlijk heel discreet (b.v. door tijdens het zingen een kleine geeuw te laten ontsnappen).
Het weer was in ieder geval dik in orde. Na een regenachtige dag ervoor stond nu het zonnetje al aardig zijn best te doen en hadden we een prachtig uitzicht.
 
1007
 
De ochtend begon na de lunch weer met een H.Mis waarbij we tijdens de preek te horen kregen dat we moesten proberen om de vreugde die in ons hart was ontstaan in Lourdes, vast te houden. Dat deze vreugde het eerste is dat wordt geprobeerd om af te nemen.
Na de mis nog een kopje koffie en alvast de boel klaar zetten en inpakken. Dat wil zeggen, niet de eigen koffers, want die hadden al klaar moeten zijn maar alle spullen die nodig zijn om de reis een succes te maken.
 
1008   1009
 
Regencapes, dekens, een verrijdbare werkbank en nog vele andere spullen ter ondersteuning van de pelgrims. Om dit een beetje soepel te laten verlopen is het handig om in een lift iemand permanent aanwezig te zijn want anders stopt de lift altijd volledig gevuld op de eigen verdieping en kan er niets meer bij. De „lift-man” is een essentiële schakel in een soepel en snel inpak proces.
 
Na het inpakken was er nog voor alle pelgrims een laatste H.Mis. De bisschop ging hierin voor en ook onze acolieten waren van de partij. Een mooi slot akkoord van de viering was het Ave Maria dat gezongen werd door een van de brancardiers. Aan het einde volgde nog een dank je wel voor iedereen die zich had ingezet voor de bedevaart. De kaars welke door de Organisatie Limburgse Bedevaarten was meegenomen werd nog aangestoken bij de grot en toen was de slotviering pas echt afgelopen.
 
1010
 
De zieke pelgrims werden weer weggebracht naar het accueil om voor een laatste maal in Lourdes te genieten van een lunch. Ditzelfde gold voor ons. En wederom was het heerlijk. Een aantal gingen iets eerder weg en namen al afscheid omdat zij met het vliegtuig zouden vertrekken.
 
Toen was het tijd voor de anderen om zich naar het station te begeven. Alle bagage werd daar ook heen gebracht en ook de voedselpakketten die door de organisatie ter beschikking werden gesteld. Vele handen maken licht werk en dat was duidelijk zichtbaar bij het uitladen van de vrachtwagens en het inladen van de trein.
 
1011   1012
 
1001   1002
 
1003   1013
 
Ruim op tijd was de trein ingeruimd en konden we alle aandacht besteden aan de pelgrims die arriveerden.
Wij splitsten ons op. De jeugd ging met de bus onder leiding van Ineke en de overigen, inclusief Vivian die een dienst had overgenomen in Lourdes, ging met de trein. We zouden elkaar weer terug zien op het station in Maastricht.
 
Voor wat betreft de treinreis: deze verliep geweldig. Slechts een half uur vertraging en dat hadden we niet verwacht na de ongeveer 6 uur vertraging van vorig jaar. De voedselpakketten waren erg lekker en we hadden meer dan voldoende. Een ruime keus uit allerlei lekkere dingen. Je kon wel merken dat iedereen wel wat moe was, de een wat meer dan de ander. Af en toe wat knikkebollen of een hazenslaapje.
 
1004   1005
 
Een aantal brancardiers sloten de dag af met een goed gesprek en een lekker drankje. Doordat het zo gezellig was werd het toch nog wat later. Maar hier waren we wel aan gewend inmiddels.
 
1006
 
Aangekomen in Maastricht stonden de buspelgrims alweer op ons te wachten en ook de ”thuisblijvers” waren paraat. Maar ze moesten nog even wachten want de trein was nog niet uitgeladen. Wederom staken velen de handen uit de mouwen, ook onze jeugd van de bus.
 
1014   1015
 
Het weerzien was heel fijn en er vloeiden toch wat traantjes. Niet alleen bij weerzien maar ook bij het naderende afscheid.
Na een tijd met elkaar opgetrokken te zijn leer je elkaar nog beter kennen. Ook hebben we nieuwe dingen bij elkaar gezien die we niet verwacht hadden.
Op de vraag of we volgende jaar weer van de partij wilden zijn kwam bij velen het antwoord: jazeker!
Dus wie weet zien we volgend jaar Lourdes al weer terug.
 

 

Zoeken