Misdienaars

IMG_3777_Small

Hoi en Welkom op de pagina van de misdienaars van de St. Pancratius kerk.

Wat houdt misdienaar zijn in?

De misdienaar dient of helpt de priester bij de heilige Mis. Je kunt de misdienaars aan het werk zien in de missen van de zondag om 10 uur en half 12.

DSC 0420

Wat doet een misdienaar nou zoal, zul je je afvragen. Jonathan, Matteo, Paul en Teun laten het je zien.
Voor begin van de Mis wachten de misdienaars in de sacristie tot het tijd is om te beginnen. Zij hebben de kleren van de misdienaar al aan. Dat is voor de misdienaars een rode en soms een paarse toog en voor de acolieten ( dat zijn de grotere misdienaars) een zwarte toog.

DSC 0417

Om de mensen in de kerk te laten weten dat de Mis begint klinkt er een bel. Ook aan het einde van de Mis wordt er stevig op deze bel geslagen, zodat de mensen in de kerk weten dat het afgelopen is.

DSC 0416

Tijdens het voorlezen van het Evangelie staan de misdienaars aan weerskanten van de Ambo, dat is de lessenaar waar het Evangelieboek op ligt en hebben daarbij een kandelaar in de hand.

DSC 0426

Wanneer de priester het altaar klaarmaakt, brengen de misdienaars de spullen die daar nodig zijn. Zoals de kelk en de communieschaaltjes.

DSC 0418

En de kannetjes met water en wijn.

DSC 0430

De consecratie is een heel plechtig moment. Alle misdienaars knielen en vragen de mensen in de kerk dat ook te doen. Hoe? Door een slag op de grote bel die op het priesterkoor hangt. Dat doet meestal een grote misdienaar, want deze bel hangt best hoog.

DSC 0428

De kleine belletjes kan de misdienaar wel heel goed laten klinken en dat doet hij tijdens de consecratie.

DSC 0421

Je ziet dat een misdienaar niet alleen maar op een stoeltje zit tijdens de Mis, maar echt zijn steentje bijdraagt. Fijn dat er jongens zijn die bij ons misdienaar willen zijn!

Binnen de parochie

Onze misdienaars nemen deel aan gezamenlijke activiteiten onder leiding van Theo Cloodt. Bijvoorbeeld sport, spel en andere doe en denk activiteiten.

Misdienaars herbeleven 10 mei 1940

Deel 1 - Misdienaars werken zich in het zweet!!!

Deel 2 - Misdienaars "redden de Heilige Mis"!!!

Fietsbedevaart Peter Karel 2014
Miesdienaars zweven door de lucht (21 september 2013)

Bedevaart Kavelaer (16 juni 2012)

Fietsbedevaart Pater Karel 2012

Misdienaars Welten en Pancratius speurend door Rolduc

Misdienaars uitstapje 2011

Binnen het cluster Heerlen zuid

Jaarlijks terugkomend zijn er activiteiten met misdienaars van andere parochies binnen ons cluster. Hieronder vallen de parochies Molenberg, Welten, Heerlerbaan, Bekkerveld.

Wil je misdienaar worden?

Neem dan contact op met Theo Cloodt 045 - 549 0130.