Parochienieuws 2 aug - 30 aug 2014

 

Over Onderduiken en Inleven

Voordat de vakanties daadwerkelijk van start gaan, zal menigeen zich hebben afgevraagd en overlegd hoe en waar dat de vakantie wordt ingevuld.

Er zijn er die houden het jaarlijks bij vaste adressen. Anderen kregen tips van familie, vrienden of bekenden als een echte aanrader. Of u zocht via internet of met behulp van reisbureau naar mooie plekken. Zeker als je dan kijkt naar die mooie plaatjes, in klimatologisch optimale omstandigheden vastgelegd, werkt dit uitnodigend en aanlokkelijk. Je kunt er wel de hele vakantie naar zitten kijken in je huismaker stoel en zeggen, dat het daar fantastisch zou kunnen zijn… maar dat is niet hetzelfde als op reis gaan en erin onderduiken. Je kunt je wel in theorie `inleven` maar het komt pas tot leven wanneer je zelf deel wordt van het decor.

Iets dergelijks hebben we toch ook met muziek van je favoriete componist(en). Als je de noten op papier kunt lezen is dat niet hetzelfde als het horen van de uitvoering door koor en/of solisten en orkest in een gepaste omgeving. Dán, bij een uitvoering, onderga je de vervoering welke eruit kan spreken. In geval van klassieke muziek kan dat in de buurt zijn, maar ook trekken we naar bekende operasteden. Jeugd loopt daarvoor festivalterreinen af.

En wie zich liever inlaat met wielrennen beleeft de Tour de France ook anders achter de t.v. dan wanneer je er langs staat en je onderduikt in het spektakel.

Iets dergelijks gebeurt ook met mensen die door omstandigheden niet meer ter kerke kunnen en via internet of t.v. een eucharistieviering volgen. Ze zijn er doorgaans al tevreden mee en dankbaar voor de mogelijkheden. Maar zelf erbij zijn, de communie ontvangen, is toch echt iets grootser. Dan kun je onderduiken en inleven in Christus’ aanwezigheid. 

Waarbij de waarheid gebiedt te zeggen dat dit inleven er niet altijd is. Liturgie kan ook routine zijn, gewoonte, of iets wat je zo af en toe overkomt omdat je bij een kerkelijke uitvaart moet zijn. Dan is het niet een inleven en onderduiken en de bescherming van God willen beleven, maar een ondergaan. Dan moet men “dat ding” halen dat we uitreiken als “Het Lichaam van Christus”. In dit geval “bewerkt” het net zo min iets als bij gewoontegangers.

Het zal voor veel mensen ook lastig blijven wanneer het theorie blijft, van de kerk, van de theologie. Pas als ze iemand tegenkomen die echt ondergedompeld werd in Christus‘ liefde in wie Hij vlees en bloed kan worden, dan zal men gewaar worden dat Hij echt zelf aanwezig is en iets bewerkt in mensen. Eigenlijk wens ik u toe dat u eens “een heilige” ontmoet. Dat zijn geen volmaakte mensen, maar mensen die juist beseffen dat ze onvolkomen zijn en bij de H.Communie en in gebed en door aanbidding sterkte en wegwijzing kunnen vinden.

Vriendelijke groet,

deken Th.v. Galen    

 

Hoogfeest Maria Ten Hemelopneming

 

Het is goede gewoonte dat we op dagen als deze in de Pancratius het bijzondere karakter van deze liturgische hoogdag onderlijnen door af te wijken van ons vaste misrooster. Niet om 09.00 uur maar om 10.00 uur staan we met een plechtige Mis stil bij dit groot geloofsgegeven: Maria is met Lichaam en Ziel in de Hemel Opgenomen. Zij is onze voorspreekster en voorloopster bij uitstek. In het licht van haar leven krijgt ook ons eigen wel en wee een andere betekenis. Zij immers moest ervaren dat God kan ingrijpen, dat je een weg te gaan hebt die je niet zelf gekozen hebt noch voormogelijk houdt. Dat het hopen op geluk een flinke deuk kan krijgen want als er wordt gezegd dat een zwaard je ziel zal doorboren… zeker dit laatste is menigeen niet vreemd. Beleven dat God daadwerkelijk ingrijpt zal niet ieder kunnen beamen, maar wel ervaren we dat niet alle wensen en plannen uitkomen en dat het leven verrassingen heeft, niet alleen aangename. Door met onze eigen realiteit dicht bij haar te gaan staan, groeien we in rust en vertrouwen dat ook haar leven kenmerkt. 

Wie zelf een Kroetwusj wil samenstellen… vorig jaar liep kapelaan Blom met succes een Kroetwusj wandeling. Dit wordt daarom dit jaar opnieuw opgepakt. Op zaterdag 9 augustus zullen we rond 10.30 uur vertrekken vanuit de St. Josephkerk Heerlerbaan. Na afloop worden de zelfgemaakte bosjes gezegend (voor hen die dit niet kunnen doen is op de 15de in een kerkdienst nog gelegenheid hiervoor) en is er nog ontmoeting met koffie. U kunt zich opgeven bij uw parochie of bij kapelaan Blom.


Zoeken