Parochienieuws 30 juli - 3 september 2016

 

Welkom in Heerlen

Bijzonder welkom voelde ik me op 10 juli, bij de feestelijkheden rond mijn installatie als pastoor-deken. Ik voelde me de hele dag gedragen door warme hartelijkheid, die op verschillende manieren tot uitdrukking werd gebracht.

Daarom wil ik iedereen bijzonder danken die op welke manier dan ook aan de voorbereidingen heeft meegewerkt en iedereen die op welke manier dan ook heeft meegevierd, meegedaan, aanwezig was, felicitaties deed toekomen, of op welke manier dan ook verbonden was.

Deze weken wil ik vooral gebruiken om kennis te maken met iedereen, die dat wil. Spreek me dus ook gewoon aan en nodig me uit. Denk niet: dat doe ik later wel een keer; het is nu de tijd van versteviging van de banden om samen onderweg te gaan. Vergeef het me ook als ik niet direct alle gezichten en verhalen blijf onthouden, dat zal met de tijd wel gaan groeien. De beste basis die u daarvoor kunt leggen is: reik me uw hand, vertel uw verhaal en vier en bid met me samen. Het is niet eenvoudig om alleen al wat overzicht te krijgen over zes parochies en een dekenaat, maar met elkaar zullen we onderweg gaan. 

Van harte wens ik iedereen, zowel wie op weg gaat als wie thuis blijft, een hele goede vakantietijd en heel veel zegen!

deken Hans Bouman

Contactinformatie:

Telefoon: 045-571 36 82

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

twitter: @DekenHeerlen

 

4e werk van barmhartigheid: Wees geen vreemdeling van elkaar

'De vreemdelingen opnemen'; het 4e werk van barmhartigheid. Even een klein uitstapje naar de betekenissen van 'geheim' en 'heem'. Wat het woord geheim betekent is bekend: 'iets dat niemand mag weten.' Het woord 'heimelijk' betekent 'verborgen' 'vertrouwd', 'tot het huis behorend'. 'Heem' betekent 'huis'. In het Duits, maar ook in verschillende Zuid-Limburgse dialecten heeft het woord 'heem' deze betekenis. 'Heem en geheim' zijn aan elkaar verwant.

En inderdaad, wat er achter voordeuren speelt: dat is geheim, niet bekend. Helaas zijn er teveel mensen die problemen hebben binnen gezin en huissituatie. Verborgen armoede is aanwezig. Vaak dat men dit 'geheim' niet op straat legt uit schaamte. Onze samenleving is vrij individualistisch; ieder voor zich. Het is geweldig dat er initiatieven zijn binnen wijken om te zorgen voor een sociale structuur. Maar wij allen zijn geroepen om voor elkaar geen vreemdeling te zijn! Christen-zijn betekent te zijn zoals Jezus zelf: om ons heen te kijken, gericht op de ander, en proberen te ontdekken wat leeft en te helpen waar maar kan.

Jezus klopt bij u op de voordeur. Doet u open?? Hij wil geen onbekende zijn. Wat in ons hart leeft en wat in ons leven gebeurt hoeft voor Hem geen geheim te zijn! Hij weet wel wat er in ons omgaat, maar Hij kan pas helpen op het moment dat we op Hem vertrouwen en de deur wagenwijd openzetten. In navolging van Hem zijn wij geroepen om hetzelfde te doen naar anderen.

De Kerk heeft een boodschap van liefde te brengen bij mensen. Maar voordat we dat doen, is het nodig dat we eerst eens luisteren naar de boodschap van anderen. Klop aan bij mensen, luister naar hun verhalen, sta open voor datgene dat leeft bij hen. Wees geen vreemdeling voor elkaar, maar schep vertrouwen. Van daaruit, een sociale band, heeft een boodschap brengen pas zin!

Barmhartige groet,

kapelaan Rick Blom

Zoeken