Parochienieuws 29 april - 27 mei 2017

Pasen gaat door!

Pasen lijkt alweer ver achter de rug; de paashaas is uit het straatbeeld verdwenen en de schalen, waar de eitjes in lagen, hebben al weer een andere bestemming gekregen. Maar toch is het nog niet voorbij! Pasen duurt in de kerk 7 keer 7 dagen en dan nog 1 erbij om het compleet te maken: (7*7)+1=50 dagen. Via Hemelvaart komen we dan precies uit bij Pinksteren. Het is dan ook niet toevallig dat het Paastafereel in de Pancratius tot Pinksteren blijft staan en nog door iedereen bewonderd kan worden.

Dat Pasen langer blijft duren dan de dag zelf, betekent ook iets voor ons nu. Het laat ons zien dat een intense ervaring tijd nodig heeft om geplaatst te worden: de vrouwen, die het eerst het lege graf zagen, en de apostelen weten daar alles van. Ook zijn de 50 dagen voor hen nodig om een kanteling te maken: van mensen die verrijzenis ervaren, worden ze in die tijd eerst tot mensen die afscheid nemen (Hemelvaart) en vervolgens tot begeesterde geloofsverkondigers (Pinksteren). Wij worden daardoor geïnspireerd om in deze Paastijd dezelfde beweging door te maken: om onszelf te vernieuwen en begeesterd op pad te gaan door ons geloof uit te dragen door onze woorden, maar ook en vooral door onze manier waarop we met elkaar en de wereld omgaan.

In deze geest wens ik iedereen een goede Paastijd toe!

Deken Bouman

Paastafereel

Het is gebruikelijk in kerken om een kerststal op te zetten. In de Pancratiusparochie kennen we al jaren het gebruik om ook het paastafereel op te zetten; met dank aan de vrijwilligers! Van oudsher werden taferelen en afbeeldingen in kerken gebruikt als catechese; veelal ongeletterde mensen konden toch de boodschap van de Kerk verstaan. Nog altijd zijn mensen visueel ingesteld. Je onthoudt iets makkelijker als je iets voor je ziet. Je kunt je makkelijker in een verhaal verplaatsen als je er een 'plaatje' bij hebt. De moeite waard om in de paastijd een kijkje te komen nemen!

Maria kent vele kanten

Laatst was ik met vrienden in een kerk en kwamen we een afbeelding van Maria tegen. Een van hen vroeg aan me: 'welke Maria is dit?' Dat klinkt natuurlijk wel grappig! Alsof we meerdere Maria's hebben... we hebben Maria van Lourdes, Maria van Fatima, Maria van Kevelaer; we noemen haar troosteres van de bedroefden, Maria van Altijddurende Bijstand. En zo kan ik nogal wel even doorgaan! Natuurlijk is er maar één Maria. Maar ze wordt onder zo vele titels aangeroepen. Dat laat de verscheidenheid zien van de moeder van Jezus. Al die titels laten de verschillende kanten naar voren komen zoals Maria als een moeder voor ons wil zijn. En dat is precies een echte moeder. Elke moeder moet zich van verschillende kanten laten zien: de ene keer bemoedigend, de ander keer een beetje vermanend, bijstaan, troostend, met gebed nabij zijn, dragend, beschermend. En ga maar door... een echt moederhart voelt precies aan waar haar kind mee zit.

Laten we in de meimaand bijzonder aandacht schenken aan de moeder van Jezus die ook onze moeder is. In alle momenten van het leven wil ze ons nabij zijn en helpen. En het leven kent een grote verscheidenheid waarin ze ons bij wil staan. Zoals het refrein van een bekend Venloos liedje luidt: 'Ave Maria, Ave Maria, en in veurspood en gelök of in groët verdreet; Moderleef, waat auk gebeurt, verlaot ôs neet.'

Kapelaan Rick Blom

Bedevaart Leenhof 15 mei

Vooral in de maand mei, de maand die bijzonder is toegewijd aan Maria, vinden mensen de weg naar het kapelletje van Leenhof. Ook wij met onze parochies willen daar samen naar toe trekken om samen te vieren, te danken, stil te staan bij ons leven van elke dag. 'Wat beweegt ons?' Kijkend naar Maria mogen we die vraag stellen. Maria voelde zich bewogen, heeft 'ja' gezegd en heeft de Blijde Boodschap van liefde uitgedragen. Spreekt die boodschap ook ons aan, zodat wij in beweging komen om die boodschap van liefde uit te dragen. Laten we ons uitgenodigd weten en in beweging komen om samen naar Maria te gaan, naar het kapelletje van Leenhof waar zij bijzonder vereerd wordt. Op maandag 15 mei vieren we met onze parochies én met de parochie van Schandelen de H. Mis om 19.00 uur, muzikaal ondersteunt door Mannenkoor St. Rochus uit Waubach. Op die manier zal om die reden de H. Mis van 18.30 uur in de Moeder Anna uitvallen.