Parochienieuws 24 februari - 31 maart 2018

Veertigdagentijd

Niemand is uit op moeilijkheden, toch? Het liefst zouden we allemaal vrolijk en fluitend door het leven willen gaan. Maar, helaas: zo zit de werkelijkheid niet in elkaar. Hoe graag je ook zou willen, vaak kun je niet om de moeilijkheden heen. Je moet er door-heen!

Vaak zien we de zinvolheid van de moeilijkheden: door het verhuizen en het inrichten van een huis kan je woonplek een echt “thuis” worden. Na de bevalling komt de blijdschap van een kind; na studeren hopelijk de succeservaring van het slagen; na het trainen voor een wedstrijd de overwinning. Zonder verhuizing geen thuis, zonder bevalling geen geboorte, zonder leren geen slagen, zonder trainen geen winst. Maar vaak zien we de zinvolheid van de moeilijkheden niet en soms: is die er ook gewoon niet. Maar dan gebeurt er wel iets anders: door het hanteren van dat, wat er op ons afkomt, groeien we zelf wel als mens en als persoon.

Waar er vroeger strikte vastenregels waren, zijn die er nu niet meer. Nu is er voor ieder van ons een uitdaging, om zelf aan te gaan. Eén van de initiatieven daartoe is de zgn. “40-dagen challenge” (zie bv. https://40-dagen.nl), waar een zelf gekozen uitdagen wordt gecombineerd met een bijdrage voor de vastenactie.

Zo gaan we allemaal in deze veertigdagentijd onderweg, zoals Jezus zich terugtrok in de woestijn. Hij leerde daar om met verleidingen om te gaan. Hij werd daar voorbereid op het lijden en sterven, op alles wat hij zou moeten doorstaan om tot Pasen te komen.

Ik wens iedereen sterkte in alle moeilijkheden van het leven, maar ook de kracht om daar doorheen te groeien en tot een Paaservaring te komen.

Deken Bouman

Weekdagmissen in Crypte

Om te sparen op de verwarmingskosten van de Pancratiuskerk zullen de weekdagmissen van maandag, woensdag, donderdag en vrijdag zoals vorig jaar in de Crypte van de Pancratiuskerk worden gevierd. De weekendmissen en de dinsdag (met orgelspel en uitstelling) zullen worden gevierd in de grote kerk zelf.

Palmtakken: buxus gezocht

Veel buxus is bezweken onder een rups, die moeilijk te bestrijden is. Wie kan ons helpen aan buxus om als Palmtakjes te laten zegenen met Palmpasen? We horen graag van u, laat even wat weten via de parochiekantoren!