Parochienieuws 1 september - 29 september 2018

Kerkproeverij 16 september

U komt graag in de Pancratiuskerk. Maar waarom zou u wat waardevol is voor u, alleen voor uzelf houden? Daarom nodigen we u en uw gast(en) uit voor de kerkproeverij.

Vorig jaar organiseerde de Raad van Kerken in Nederland voor het eerst een kerkproeverij, een landelijke campagne die mensen laat ervaren wat het bijwonen van een kerkdienst betekent voor de persoonlijke geloofsbeleving. Dit jaar doen ook een aantal kerken in Heerlen mee: naast de Pancratiuskerk zijn dat de Josephkerk en de Andreaskerk. 

Kerkproeverij is bedoeld voor mensen die al een tijd niet meer in de kerk zijn geweest, of die weinig met geloof (denken te) hebben. Het is dé gelegenheid om weer eens een kerk te bezoeken. Regelmatige bezoekers van onze kerk worden uitgenodigd om iemand te vragen mee te komen naar de viering op 16 september om 11.30 uur. Het is dan tevens startzondag: de start van een nieuw werkjaar. Na de viering is er koffie en thee.

Enkele tips voor het meevragen van uw gast(en): 

1. Denk goed na over wie u uitnodigt. Mensen uitnodigen met wie u weinig relatie hebt, werkt meestal niet. Het gaat om buren, kennissen of vrienden die niet (meer) naar de kerk gaan en met wie u een relatie hebt, die u vertrouwen.

2. Houd de uitnodiging luchtig, vrijblijvend: “Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Dit weekend is speciaal voor gasten.”

3. Nodig mensen persoonlijk uit, niet via een briefje door de brievenbus.

4. Vertel erbij dat er niets van hen verwacht wordt en dat ze kunnen gaan ‘zoals ze zijn’.

5. ‘Succes’ is niet alleen als mensen ‘ja’ zeggen. ‘Nee’ is ook een antwoord.

 

Verjaardag deken Bouman

Ook dit jaar hoop ik weer mijn verjaardag te vieren. Nee, dat doen we niet met een Mis in de tent: ik word maar heel gewoontjes 51 jaar. Toch vind ik het belangrijkste: verbinding. Daarom zal ik de gewone ochtendmis van vrijdag 28 september in de Pancratius mede opdragen uit dankbaarheid, tot intentie van onze geloofsgemeenschap. Na afloop van de Mis is iedereen tot 12 uur in de gelegenheid mij en elkaar de hand te drukken onder het genot van een kop koffie of thee op de dekenij, Pancratiusstraat 41. Iets meebrengen is absoluut niet de bedoeling: uw aanwezigheid en uw open handen zijn het mooiste geschenk. Welkom!

Deken Bouman

 

Nieuwe catechiste: Anita van den Berg

Graag heten we Anita van den Berg-Puts welkom in onze parochies. In de Pancratiuskerk is ze al als kerkgangster en als echtgenote van de penningmeester Guido een vertrouwd gezicht. Nu komt ze in een nieuwe rol: graag geven we haar het woord om zich te introduceren. Anita, van harte welkom!

Over de grenzen heen

In de vakantie verken je makkelijk grenzen. Niet alleen gaan we misschien de landgrenzen over, maar we verleggen ook onze grenzen op andere manieren. We proberen een andere taal te spreken, we proeven onbekend eten, we ontmoeten mensen van andere culturen. We stappen voor een keer buiten onze comfortzone om te kijken wat er gebeurt als we over de grens heen stappen.

Ook in de Bijbel spelen grenzen een belangrijke rol. God maakt de wereld door grenzen te trekken: tussen water en land, tussen dag en nacht, tussen licht en donker. Door af te bakenen ontstaat er ruimte om te leven. Later worden er juist grenzen doorbroken. Jezus laat zien dat er geen muren tussen mensen hoeven te zijn. Hij doorbreekt de grenzen tussen Joden en niet-Joden, tussen kinderen en volwassenen, tussen vrouwen en mannen. Iedereen mag meedoen in Gods nieuwe wereld.

Ook ikzelf heb een grens opgezocht en wel de parochiegrens. Net voor de vakantie ben ik deze grens overgegaan, op zoek naar een nieuwe uitdaging. In de parochies H. Hart van Jezus in Nieuwenhagerheide en de H. Familieparochie in Schaesberg was ik vanaf 2013 werkzaam als parochie catechiste en verantwoordelijk voor het jeugd- en jongerenwerk. Ik ben onderweg geweest met communicanten, vormelingen en hun ouders, heb catechese verzorgd op 2 basisscholen, ben op pad gegaan met het jeugdkoor en de jeugd- en jongerengroepen, dus heel wat…

Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Anita van den Berg, ben getrouwd met Guido en we hebben 3 kinderen, Kevin, Anne en Bjorn en een hond, Paulo. Kevin en Anne staan al op eigen benen en wonen in hun eigen huis. Guido, Bjorn, Paulo en ik wonen in een gezellig huis in Schaesberg.

Vanaf 26 juli ben ik benoemd door mgr. Schnackers in de parochies in Heerlen-Zuid als parochie catechiste, waar ik samen met kapelaan Blom en deken Bouman zal gaan werken. Ik zal vooral te vinden zijn in de H. Moeder Anna Parochie en de H. Pancratius parochie. Ik zal samen met de kinderen en jongeren op pad gaan om nader kennis te maken met het geloof in God, Jezus en de Kerk, maar ook met Bijbelverhalen en heiligen, met rituelen en met symbolen. Natuurlijk ga ik niet alleen op pad, maar zal dat samen doen met de vrijwilligersgroepen vooral in H. Moeder Anna parochie. De uitdaging zal eruit bestaan om kinderen en hun ouders een warm welkom in onze parochie te geven en hun positieve ervaringen mee te geven. 

Daarnaast ga ik mij bezig houden met gemeenschapsopbouw in de H. Pancratiusparochie. Dat betekent dus niet dat ik niet in de andere parochies te vinden zal zijn, we zullen elkaar zeker tegenkomen.

Anita van den Berg, parochiecatechiste

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mobiel: 0640508492

 

Peggy van der Wouw, bedankt

Sinds 2012 was Peggy van de Wouw als catechiste actief in de Josephparochie Heerlerbaan. Voor de vakantie gaf zij aan, haar werkzaamheden te willen beëindigen: een beslissing, die we natuurlijk respecteren. Ook in de andere parochies was ze bekend door met name haar inzet voor de voorbereiding van het Vormsel van de kinderen van groep 8 van de diverse parochies.

Op de vrijwilligersdag van de Josephparochie hebben we haar bedankt voor haar inzet en haar veel zegen gewenst voor haar verdere toekomst. Maar ook langs deze weg, in breder verband:

Peggy, dank voor je inzet; vooral voor dat, wat je aan een jongere generatie mee hebt willen geven. Dank en veel zegen voor je toekomst!

Deken Bouman

Zoeken